Examensarbete- Optimering av prognosstyrning för elbilsladdning

Examensarbete- Optimering av prognosstyrning för elbilsladdning

Publicerad 2022-12-06

Examensarbete- Optimering av prognosstyrning för elbilsladdning 

Läser du högskole- eller civilingenjör med inriktning på programmering/systemutveckling och söker exjobb? Då har vi uppdraget för dig!

Bakgrund 
Elförsörjningen fortsätter att vara ett minst sagt hett ämne och på GARO har effektiv energiförbrukning alltid varit en viktig parameter och drivkraft vid utvecklingen av nya produkter och lösningar. Under rådande situation blir det därför allt viktigare att använda energin vid rätt tidpunkt. Vissa elprodukter är enklare att kontrollera och styra än andra. Elbilsladdning har i grunden en relativt väl utvecklad infrastruktur för möjligheter att styra och schemalägga laddningen vid givna tidpunkter och fler och fler aktörer på marknaden tillhandahåller tjänster för att få detaljerade prognoser för energipriser.  

Uppdrag 
Uppdraget går ut på att presentera förslag på hur befintlig algoritm och teknik för att ladda elfordon när energin enligt prognos är billig kan förbättras och/eller optimeras. En viktig parameter i projektet blir också att ta hänsyn till lastbalanseringen mot andra externa energikonsumenter, exempelvis värmepump, diskmaskin och spis i fastigheten.  

Syfte/mål 
Syftet är att undersöka hur en algoritm för laddning av elbilar kan optimeras med avseende på prognos för elpris. Målet är att komplettera eller ersätta dagens algoritm för att minimera energikostnaden för elbilsanvändaren.  

Viktig information till dig som ansöker 

  • Utbildning: Högskole- eller civilingenjör med inriktning på programmering/systemutveckling 

  • Start: Enligt överenskommelse 

  • Omfattning: Fulltakt 15/30 Hp 
     

Efter slutfört projekt finns möjlighet för anställning efter avslutade studier.   

Ansvarig för denna rekrytering är Daniel Carlson. Ansökan sker via mail på daniel.carlson@garo.se. Vänligen bifoga betyg och personligt brev.  

Välkommen med din ansökan!